Skip to main content

Kedves Szülők!

Gyógyúszás időpontok:

  • Kedd, csütörtök: 16:00 – 19:00
  • Szombat, vasárnap: 7:00 – 10:00

Bejelentkezés, részletek a diszpécsernél hétfőtől péntekig 9:00 – 15:00 között az 53/505-009 telefonszámon.

 

CSOPORTOS GYÓGYÚSZÁS 18 ÉV ALATT

Keveset hallani arról, hogy indokolt esetben évi kétszer ötvenkét alkalom, azaz évente 104×45 perc gyógyúszás jár OEP által támogatott alapon, azaz teljesen ingyenesen bizonyos betegségben szenvedő gyerekeknek. Arról pedig még kevesebben tudnak, hogy a jogosultság köre mennyire széles, és a gyógyúszással javítható problémák milyen sok gyereket is érintenek. „Mindig az adott terület szakorvosa (kardiológus, reumatológus, tüdőgyógyász, ortopéd szakorvos, gyermek endokrinológus, gyermek neurológus) javaslata alapján adhat a házi gyermekorvos vagy az iskolaorvos beutalót – tájékoztat Dr. Tarkó Irén, reumatológus szakorvos, a Ceglédi Gyógyfürdő gyógyászati vezetője. – Majd ez után három hónapon belül kell megkezdeni a gyógyúszást, ahol elsősorban a vízben való megfelelő mozgás gyógyhatása érvényesül, de nem hanyagolhatjuk el a termálvíz gyógyító erejét sem. Sőt a gyógyúszásnak az alapprobléma kezelésén túl, számtalan előnye van.”

 

Túl az izommunkán

A gyógyúszással az érintett gyerekek tulajdonképpen egy rendszeres sportolási lehetőséget is kapnak. Az egészséges mozgásra mindenkinek szüksége lenne. Ma, amikor átlagosan sok-sok órát ülnek a gyerekek is számítógép előtt, vagy a fejüket előre hajtva mobiloznak, talán még fontosabb kérdés ez. A heti öt iskolai testnevelésóra segít ugyan, de érdemes azon túl is mozgásra bírni őket. Bizonyos problémákkal küzdő fiataloknak azonban korlátozott a lehetőségük, és nem is biztos, hogy megfelelő lesz számukra az önmaguktól választott mozgásforma. Például egy gerincferdüléssel bíró kamasznak árt, ha súlyt emel. „Itt a víz felhajtó erejét, illetve ellenállását használjuk ki – mondja dr. Tarkó Irén. – Bizonyos mozgások a vízben könnyebbé válnak. Kisebb erő kifejtése által sikerül átmozgatni az izomrendszert, és nem is ugyanaz izmokat mozgatja át a gyerek, mint amit a testnevelésórán a tornateremben. Én azt gondolom, hogy rendszeres sportolás nélküli élet a mai gyerekek számára egészségtelen, gyenge izomzathoz vezet. Márpedig kell a jó izomzat. Sérülés is érhet bárkit, és sokkal gyorsabban gyógyul fel az, akinek jó az izomzata. A későbbi gerincbetegségek megelőzésének szempontjából nagyon fontos, hogy a gerincet tartó izomzat megfelelő erősségű legyen. A gyerekek közül sokan görbén ülnek, válluk és álluk előre esik. Fokozottá válik a derékhajlatuk, előre esik a hasuk, és hosszú távon gerincfájdalom jelentkezhet. Gerincferdülés kialakulhat 4-5 éves korban, vagy később kamaszkorban is. Ez azonban csak egy, a számos gyerekeket érintő betegségek közül, mely terápiájának része lehet a gyógyúszás. Kiemelhetnénk az asztma bronchialét is, ahol a mozgás mellett még a nátrium-kloridos, jódos víz belélegzése is külön segít. Érdemes tájékozódni, utána járni, ha érintett a csemeténk, akkor a támogatást kihasználni.” Az sem elhanyagolható szempont, hogy torna közben megtanul a kicsi szabályosan úszni. Ezzel olyan mozgásképességet sajátít el, amelyet élete végéig tud hasznosítani. Idősebb korban majd számos betegség orvoslására segítség lehet, ha az illető megfelelően tud úszni.

 

Nemcsak testileg, hanem lelkileg is segíthet

A gyógyúszás idejéről igazolást kapnak a tanulók, tehát beleszámít az iskolai testnevelésébe is. „Itt arról is szó van, hogy van egy bizonyos szempontból nem átlagos testfelépítésű gyerek, mondjuk túlsúlyos, és ezért lehet, hogy az iskolában nem tartozik a menő gyerekek közé – mutat rá a probléma egy másik oldalára a doktornő. – A tornaórákon sem szívesen vesz részt az miatt, mert nem tud úgy futni, ugrani stb. mint a többiek. Lehet, hogy lelkileg is megviseli a mássága. Ebben az esetben, jót tehet neki, ha csatlakozik egy olyan társasághoz, ahol elfogadják, ahol megértik őt, ahol van több olyan társ is, aki hasonló cipőben jár. Közben olyan sportot űzhet, melyben sikerélménye lesz. Jól érzi magát, örömmel jön úszni, és visszajár akkor is, amikor betöltötte a 18. életévét.

Ha valaki valamilyen sportot végez, közben szervezete endorfint termel, ezáltal jobban érzi magát. A gyógyúszás út lehet a mozgásra nevelés, az egészségesebb életmód felé, sőt akár átmenet a hétköznapi vagy a versenysport irányába is. Volt olyan idegrendszeri betegséggel született kislány – tudtuk meg a szakértőtől, – aki nagyon nehezen tanult meg járni. Ma már versenyszerűen úszik, de anno ő is a gyógyúszással kezdte.

 

Betegségcsoportok, melyekre javasolható a gyógyúszás:

  • Szív- és keringési eredetű megbetegedések (például műtét utáni állapotok)
  • Krónikus légzészavarok (asztma, idült hörghurut)
  • Gerinc- és mellkasdeformitások (hanyag tartás, Scheuermann-kór)
  • Ízületi megbetegedések (Perthes-kór, csökkent csontsűrűség, fiatalkori ízületi gyulladás
  • Elhízás és szövődményei (BMI érték 97-es percentil felett, magas vérnyomás)
  • Központi és perifériás idegrendszeri károsodás (ICP, Down-kór, ideg-, izomelváltozással járó kórképek, szellemi fogyatékosság)
  • Veleszületett és szerzett végtaghiányos állapotok

Forrás: Családinfó Magazin, 2019.tavaszi szám

 

Bővebb információ a csoportos gyógyúszásról 18 év alattiaknak:

Bartáné Kovács Gabriella: kovacs.gabriella@cegledfurdo.hu

Telefon: 53/505 – 000 (4-es hívógomb)

Megszakítás